Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Ενημέρωση τώρα!

Κάθε αρχή και δύσκολη. Στην περίπτωση του Κυπριακού προβλήματος, η αρχή έχει γίνει χρόνια πριν και το τέλος είναι αμφίβολο αν πλησιάζει. Το σίγουρο είναι πως χρονικά βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, με το 2010 να φαντάζει να είναι η χρονιά της ελπίδας για τον τόπο μας.

Οι αντιπαραθέσεις και τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν, με έντονες δύο αντίθετες απόψεις. Από τη μια προβάλλει η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και από την άλλη η συνέχιση της έχουσας κατάστασης, που δεν απέχει και πολύ από τη διχοτόμηση.

Δεν είναι του παρόντος να παραθέσω επιχειρήματα γιατί μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα λειτουργούσε ‘για το καλόν του τόπου’, αλλά θα στραφώ για λίγο στο παρελθόν. Το 1960 υπογράψαμε μια συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου συμφωνήσαμε να συνυπάρξουμε με τους Τ/Κ. Το Σύνταγμα του 1960 τελικά δεν λειτούργησε, για διάφορους λόγους, και από το 1964 οι Τ/Κ έχασαν κάθε πολιτικό δικαίωμα. Από τότε η Τουρκία έχει καταλάβει την μισή Κύπρο και μείναμε οι μόνοι κυρίαρχοι στην ελεύθερη Κύπρο να προσπαθούμε να πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε.

Το πιο μεγάλο μας πρόβλημα είναι δυστυχώς, ότι τριάντα και βάλε χρόνια μετά, όχι μόνο ξεχνούμε από πού ξεκινήσαμε, την ιστορία τούτου του τόπου, αλλά δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να μοιραστούμε την εξουσία με τους Τ/Κ. Ξεχνούμε ότι αυτά που υπογράψαμε τότε ήταν ελαφρώς χειρότερα από αυτά που προσπαθούμε σήμερα να κερδίσουμε. Δεν τους θέλουμε μες τα πόδια μας βρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε! Δεν είμαστε καλά τώρα; Δεν τα καταφέρνουμε καλά και μόνοι μας; Κι αυτό είναι που μας τρώει χρόνια τώρα. Αυτός ο τόπος είναι δικός μας και μόνο δικός μας!

Κατά τη γνώμη μου, μεγάλο βαθμό ευθύνης έχει το γεγονός ότι ως Κύπριοι πολίτες είμαστε ανενημέρωτοι και ημιμαθείς. Ένα πιθανό σχέδιο λύσης έχει καταστεί για πολλούς μέσο εκφοβισμού, αφού όπως λένε ‘είναι ορατός ο κίνδυνος τουρκοποίησης της Κύπρου’. Η ημιμάθεια όμως λένε είναι χειρότερη της αμάθειας και δεν έχουν άδικο. Όσο είμαστε ημιμαθείς μπορούμε πανεύκολα να παρασυρθούμε από οποιονδήποτε θέλει να πλασάρει την άποψη του, ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη κατά τις πιο απίθανες χρονικές στιγμές (βλέπε μέρα των Χριστουγέννων στις εκκλησίες της Κύπρου).

Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να γίνει μια σωστή ενημέρωση στον κόσμο για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (κάτι που έπρεπε να γίνει χρόνια πριν), να μελετηθούν όλες οι παραμέτροι που περιλαμβάνει αυτό το νέο σύστημα, έτσι ώστε να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε τι προνοεί. Και όσοι αντιτίθενται σε αυτή την προσπάθεια, το μόνο που προβάλλουν είναι το φόβο τους, ότι αν μάθει ο κόσμος της Κύπρου, δεν θα μπορεί να είναι εύκολο υποχείριο στα χέρια τους.

Ας ενημερωθούμε λοιπόν όσο καλύτερα και ακριβέστερα μπορούμε. Η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε. Το έργο δεν είναι και δεν θα είναι εύκολο. Αρκεί να πειστούμε ότι με μια πιθανή λύση του Κυπριακού, θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζουμε ότι θα χάσουμε.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Mimoza








6 σχόλια:

  1. Για το θέμα της ημιμάθειας έχεις σίγουρα δίκαιο μιμόζα. Νομίζω ότι είναι γενικό πρόβλημα στην Κύπρο. Τουλάχιστον όσον αφορά τη νεολαία, η μόνη ενημέρωση που γίνεται είναι από διάφορες παρατάξεις (φοιτητικές), που συνήθως απέχουν πολύ από την αλήθεια. Αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος να ψάξει μόνος του, μένει στα σκοτάδια. Και ναι γινόμαστε έρμαια της κάθε προπαγανδιστικής κατευθυνόμενης προσπάθειας.

    Αλλά δυστυχώς, δεν καταλάβαμε ότι ΕΜΕΙΣ οι νέοι είμαστε αυτοί που θα ζήσουμε την όποια λύση. Άρα ΕΜΑΣ θα έπρεπε να απασχολεί πρωτίστως η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Αυτοί που τους συμφέρει προωθούν απολιτικοποίηση των νέων για να μπορούν με κενά συνθήματα και ανεδαφικά επιχειρήματα και κινδυνολογίες να παρασύρουν τον κόσμο.

    Αυτή η ενημέρωση για την οποία μιλάς μιμόζα, είναι και στόχος του "Για το καλόν του τόπου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά Χριστούγεννα και από μένα!


    ".. είναι απαραίτητο να γίνει μια σωστή ενημέρωση στον κόσμο για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία .."

    Συμφωνώ με τα λεγόμενα της mimoza. Αυτό που με προβλημάτισε είναι η τελευταία συνέντευξη του κ. Ερωτοκρίτου στην Καθημερινή που ισχυρίζεται πως αν οι πολίτες ενημερωθούν για το τι σημαίνει "διζωνική, δικοινοτική" θα έρθουν πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό Κόμμα (που έχει εντελώς αντίθετες πολιτικές απόψεις από αυτό το blog :)

    Ανεξάρτητα με το ποια “πρόβλεψη” θα βγει αληθινή, όλοι μας και ειδικά η νέα γενιά πρέπει να ενημερωθούμε όσο καλύτερα γίνεται, όσο είναι νωρίς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν ο κόσμος, αγαπητέ Nastasie, ενημερωθεί για την Δ.Δ.Ο. και κατανοήσει το τί έχει να κερδίσει μέρα απο μία τέτοιου είδους λύση, πίστεψε με κάτι "σωματεία" όπως το ΕΥΡΩ.ΚΟ. και άλλα (π.χ. ΕΛΑΜ, ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ, ΠΕΟΦ) θα αποτελέσουν μερικές απο τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας, που ο λαός θα έχει στη μνήμη του ως ομάδες λάσπης και εθνικιστικών αποβλήτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας καλωσορίζω και εγώ στο διαδίκτυο παιδιά και καλά Χριστούγεννα! Επίσης να ευχηθώ να μας βγουν σε καλό οι τρέχουσες προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.

    Σχετικά με το άρθρο σου Μιμόζα, το θέμα πιστεύω είναι πιο βαθύ… Πρέπει κατ’ αρχάς όλοι μας να ξεκαθαρίσουμε γιατί θέλουμε κοινό κράτος με τους Τουρκοκυπρίους. Ο καθένας με την δική του κρίση και συνείδηση, φυσικά. Μπορούν οι Τ/Κ να προσθέσουν αξία στην μέχρι τώρα εικόνα της Κύπρου μας στο εξωτερικό; Μπορούμε να τους δούμε ως ισότιμους συμπολίτες μας ή θα είναι πάντα τα «τουρκούθκια» και η μειονότητα σ’ αυτόν τον τόπο που απλά τους σεβόμαστε ως οι πλέον δημοκράτες και αντιρατσιστές; Πιστεύουμε πως θα συνεισφέρουν, δηλαδή, στην ανάπτυξη, την οικονομία, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην κοινωνική ζωή, κτλ;

    Εγώ πάντως έμαθα να μην κρίνω κάποιον από την εθνοτική του καταγωγή ή την φυλή στην οποία γεννήθηκε. Και πιστεύω πως: Ναι! Θα χαιρετούσα το ίδιο έναν Τ/Κ (όπως και έναν Αρμενοκύπριο ή Μαρωνιτοκύπριο ή Λατινοκύπριο ή Εγγλεζοκυπραίο) που θα ανεβάσει στο μέλλον τη σημαία της Κυπριακής Ομοσπονδίας σε κάποιο βάθρο.

    Καλή συνέχεια σε όλους σας και καλό Νέο Έτος να φτάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με όλους για το θέμα του ρατσισμού και της διαφορετικής καταγωγής των Κυπρίων για όλους η Κύπρος είναι κοινή πατρίδα. Φυσικά πρέπει να ρωτήσω, υπάρχουν ακόμα τουρκοκύπριοι; ή τους έχουν ήδη εξαφανίσει; και τελικά μιλάμε για τους έποικους.

    Για το λόγο αυτό θέλω μια λύση όχι ρατσιστική μακρυά από εθνοτικούς διαχωρισμούς προεδρία που θα λαμβάνει κάποιος με βάση την καταγωγή του και όχι με κριτήριο την αξία του.

    Είμαι πολίτης του 21 αιώνα και θέλω το καλύτερο για εμένα και τα παιδιά μου, θέλω αυτά να καθορίζουν το μέλλον του και όχι ξένες χώρες που δεν έχουν κανένα λόγο στην Κύπρο.

    Ναι σε μια λύση που να έχουν μέλλον όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου και όχι μια λύση κτισμένη στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @gordios

    προφανώς όταν αναφέρεσαι σε λύση ρατσιστική εννοείς την ΔΔΟ. Και θέλεις λες λύση χωρίς εθνοτικούς διαχωρισμούς. Δηλαδή επιδιώκεις ένα ενιαίο κράτος; Και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό κατορθωτό; Με ποιο τρόπο θα γίνει αποδεκτό από την ΤΚ πλευρά που λογικά και φυσιολογικά διατηρεί ακέραιους τους φόβους της; Με ποιο τρόπο θα τύχουν προστασίας τα δικαιώματα των Τ/Κ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή