Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Τα 6 λάθη του ΑΚΕΛ (άρθρο απο Εφημερίδα Πολίτης της Κυριακής 10/01/10)

Μπορεί τόσο καιρό να βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο στο "στρατόπεδο υπεράσπισης" των κινήσεων του Προέδρου για το Κυπριακό, αλλά σίγουρα, εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και σοβαροί σωστό θα ήταν να παραθέσουμε και τα λάθη τα οποία διέπραξε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας τα τελευταία χρόνια. Λάθη που σίγουρα, είναι συνυπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το εθνικό μας πρόβλημα. Παραθέτω αυτό το άρθρο της Ξένιας Κωνσταντίνου, απο την εφημερίδα Πολίτης της Κυριακής (10/01/10):

Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) βρίσκεται στην εξουσία ως κυβερνών ή συγκυβερνών κόμμα τα τελευταία 7 χρόνια. Αυτά τα χρόνια υπήρξαν τα πιο καθοριστικά στην πορεία του Κυπριακού μετά το '74. Κατά το διάστημα αυτό, η εποχή υπήρξε ιστορική γιατί ήταν η πρώτη φορά που είχαμε έναν καταιγισμό εξελίξεων τόσο πριν όσο και μετά την κατάθεση του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Τα κόμματα έπρεπε να πάρουν πραγματικές αποφάσεις αφού υπήρχαν πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα. Αυτήν την κρίσιμη εποχή, λοιπόν, το ΑΚΕΛ έκανε επτά σημαντικά πολιτικά λάθη που επηρέασαν αρνητικά την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Λάtθος 1ο

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να υποστηρίξει το 2002 τον Τάσσο Παπαδόπουλο σηματοδοτούσε την ίδια ώρα τον ενταφιασμό της λύσης του Κυπριακού για την επόμενη πενταετία. Εκ των υστέρων πιστεύω ότι δικαιώνονται πλήρως όσοι υποστήριξαν αυτήν τη θέση τότε. Οι δικαιολογίες του ΑΚΕΛ, ότι δεν υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό τον Ιούλιο του 2002, φανερώνουν ακριβώς πόσο λάθος ζύγιασε τα πράγματα.

Λάθος 2ο

Το 2003 το ΑΚΕΛ δεν συναντήθηκε πολιτικά με τους Τουρκοκύπριους. Το 2003, οι Τουρκοκύπριοι έκαναν τη δική τους επανάσταση ενάντια στην κατοχή. Για πρώτη φορά πήραν την τύχη στα χέρια τους και "τρύπησαν" το τείχος. Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ όπως και σχεδόν όλοι οι άλλοι δεν πήραν χαμπάρι ότι εκείνο το πρωινό του Απρίλη θα μπορούσε να αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου λαϊκή κινητοποίηση και από τις δύο πλευρές για τον τερματισμό της κατοχής και μια νέα αρχή με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αντί τούτου, κρύφτηκαν όλοι φοβισμένοι πίσω από τις δηλώσεις του Δώρου Θεοδώρου ο οποίος "προειδοποιούσε" για τους κινδύνους και την "προδοσία". Οι αρχές της Δημοκρατίας, δε, έκαναν τη δουλειά τους όπως τους την επέβαλλαν οι κατοχικές δυνάμεις: Έκαναν αυστηρούς ελέγχους και ζητούσαν διατυπώσεις. Ας ευχηθούμε η ιστορία να μη γράψει μετά από χρόνια ότι το τείχος έπεσε από τους Τουρκοκύπριους και επανατοποθετήθηκε αυτόματα από τις αρχές των δύο πλευρών.

Λάθος 3ο

Η παλινωδία της απόφασης για το Σχέδιο Ανάν. Το Ναι μεν αλλά Όχι θα καταγραφεί ως ο μεγαλύτερος πολιτικός στρουθοκαμηλισμός στην ιστορία του Κυπριακού. Ο Δημήτρης Χριστόφιας στις 12 Απριλίου 2004 ανακοίνωνε την απόφαση: "Σήμερα το Κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο που τα θετικά του στοιχεία, με την πιθανή αποδοχή του, θα μπορούσαν, παρά τους κινδύνους, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρα προοπτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ... το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες, ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του Σχεδίου Ανάν στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσής του στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω, και κάλυψης των κενών που υπάρχουν, έτσι που να καταστεί δυνατή η έγκρισή του από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων". Ακολούθησε η δαιμονοποίηση του σχεδίου με πρόσχημα να μην "πληγεί" η δική μας πλευρά. Και όντως η λύση "δεν ανατινάχτηκε στον αέρα", επειδή λύση δεν αναζητήθηκε. Ανατινάχτηκαν όμως οι σχέσεις Ε/Κ και Τ/Κ.

Λάθος 4ο

Το ΑΚΕΛ δίνει κάλυψη στον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για την πολιτική της περιρρέουσας. Η Χαραυγή μετατράπηκε σε γκεμπελική φυλλάδα και οι "αποκαλύψεις πουλημένων" δίνουν και παίρνουν. Οι πακτωλοί λάσπης κατά δημοσιογράφων, στελεχών του ΔΗΣΥ, οργανώσεων νεολαίας, ΜΚΟ κλπ. γίνονται πρωτοσέλιδα. Το μόνο που κατάφερε να αντιτάξει ο Χριστόφιας, τότε, ήταν μια θυμωμένη δήλωση με την οποία αρνιόταν κάθε κατηγορία κατά της Ελένης Μαύρου. Για όλους τους υπόλοιπους δεν βρήκε λέξη...

Λάθος 5ο

Η στάση απέναντι στον ΔΗΣΥ μετά την ανάληψη της εξουσίας. Το ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο Πρόεδρος τους τελευταίους 22 μήνες καλλιεργούν συνειδητά στον κόσμο τους την πίστη ότι ο μεγαλύτερός τους εχθρός είναι ο ΔΗΣΥ (με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τον ΑΣΤΡΑ). Το αποτέλεσμα είναι να διαδραματίζεται δημόσια ένα πολιτικό τσίρκο χωρίς προηγούμενο. Όλοι οι "σύμμαχοι" στην Κυβέρνηση είναι οι χειρότεροι επικριτές της πολιτικής της Κυβέρνησης! Διαφωνούν ακόμη και με τη βάση λύσης. Την ίδια ώρα, ο Χριστόφιας στηρίζεται για τους χειρισμούς στο Κυπριακό αποκλειστικά από τον ΔΗΣΥ με τρόπο έντιμο και ξεκάθαρο. Αλλά είναι πλέον εμφανές πως το ΑΚΕΛ θα προτιμούσε ίσως στην τελική να έχει απέναντί του έναν "κακό" ΔΗΣΥ για να μπορέσει να σκεπάσει κάτω από αυτό τα ιδεολογήματά του και να του ρίξει το βάρος της ευθύνης για τη μη λύση.

Λάθος 6ο

Είκοσι δύο μήνες μετά τη ανάληψη της προεδρίας από το ΑΚΕΛ, το κόμμα της αριστεράς εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των "κακών πλουτοκρατών δεξιών", να επαναλαμβάνει τα παράλογα συνθήματα των απορριπτικών (όχι χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες κλπ.) και, τελευταία, να υιοθετεί μια αστεία ρητορική του τύπου "ορόσημα πολλά, αλλά εμείς συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση". Πιστεύω ότι ο Χριστόφιας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας κινδυνεύει πλέον σοβαρά να χάσει κάθε αξιοπιστία. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι διατηρεί όπως μπορεί τις γέφυρες με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και προσβλέπει ανοικτά πλέον σε μια δεύτερη θητεία. Θεωρεί ότι ο Έρογλου θα του δώσει το τέλειο άλλοθι. Αυτό το οποίο δεν έχει συνεκτιμήσει το ΑΚΕΛ, και που είναι το 7ο του λάθος, είναι ότι, με άλυτο το Κυπριακό και τις ευθύνες να τον βαραίνουν, η προσπάθειά του για επανεκλογή θα βρει απέναντί της όχι μόνο τον Έρογλου, αλλά και ένα σκληρό και εθνικιστικό μέτωπο από τη συγκυβέρνηση. Αυτό σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση της οικονομίας δύσκολα θα του επιτρέψουν να ισορροπήσει. Δυστυχώς, όμως, μέχρι το 2013 η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει χάσει κάθε πιθανότητα να λύσει το πρόβλημα στη βάση συμφωνημένης ομοσπονδίας και θα περιπέσουμε στη δίνη του αλυτρωτισμού, του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας, που εύκολα επικρατούν σε τέτοιες συνθήκες. Μέχρι που να βρεθεί ένας "προδότης" να προτείνει ίσως τη μοναδική εφικτή λύση πλέον, που θα είναι μια συμφωνημένη διχοτόμηση με αναγνώριση των τετελεσμένων. Φυσικά η διχοτόμηση δεν θα είναι αυτή ακριβώς που φαντάζονται αφελώς οι σημερινοί υποστηρικτές της.

-------------------------------------------------------------------------------------

Αναμένω διάλογο...

ΧΑΛΑΡΟΣ

16 σχόλια:

  1. Τη να πεις ….προσωπικά συμφωνώ σε όλα που λες …απλός για μένα έχει σχεδόν κλείσει ο κύκλος του παράλογου πολιτικού μας συστήματος… Έπεσε και ο μύθος της αριστεράς για το Κυπριακό ..Το μόνο που έμεινε είναι να αναλάβει την προεδρία η ΕΔΕΚ να αποτύχει και αυτή για να καταλάβει οι κοινωνία μας ότι είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό η συντήρηση «ξεπερασμένων» συνθημάτων και αντιπαραθέσεων. Πλέον έχουν χρεοκοπήσει όλοι… όλοι θέλουν την εξουσία και τα «λάφυρα» της..Δεν είναι;
    Πριν χρόνια μιλούσα με ένα στέλεχος του ΑΚΕΛ… Ήταν πριν από της βουλευτικές εκλογές..Με ρώτησε τι θα ψηφήσω …Του είπα εδώ και χρόνια δεν ψηφίζω κανένα.. Η απάντηση του ειλικρινής μεν αλλά ξεκάθαρη… «ΟΚ… εν πειράζει αφού δεν είσαι δικός μας »… Δεν πέρασε από το μυαλό του φίλου μου ότι ήμουν διαθέσιμος να με πείσει για τις θέσεις του κόμματος του… Φτάνει να μην ψηφήσεις τους «άλλους»… Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με το πιο πάνω αλλά όχι με τη θέση του Κλειδάριθμου. Προσωπικά δεν ανείκω σε κανένα απολύτως κόμμα. Στο παρελθόν έχω ψηφίσει ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ (ΔΗΚΟ ποτέ μου δεν ψήφισα ούτε και πρόκειτε να ψηφισω), όχι γιατί δεν έχω κάποιες σταθερές θέσεισ, αλλά γιατί την δεδομένη στιγμή ακολούθησα τις θέσεις των κομμάτων. Τη μεγαλύτερη μου όμως απογοήτευση πήρα απο την σημερινή κυβέρνηση, όχι γιατί επιθυμεί λύση αλλά γιατί δεν κράτησε σοβαρότητα μπροστά στο εθνικό θέμα. Ενώ ζητούσε ενότητα και το μόνο κόμμα που του την προσέφερε ήταν ο ΔΗΣΥ αυτο εκτός απο το γεγονός ότι δεν την σεβάστηκε, δεν την αξιοποίησε κιόλας. Συμπέρασμα μου, είναι πως ο ΠτΔ πολλές φορέσ λειτουργεί για το καλόν του κόμματος του και όχι για το καλόν της Κυπρου.
    Αυτή τη δεδομένη στιγμη ο πιο σωστός και σοβαρός πολιτικός, που στο παρελθόν ακόμη και στα δικά μου μάτια ήταν πολύ χαμηλά, είναι ο κ. Αναστασιάδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΑΚΕΛ θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της ιστορίας για τα λάθη αριθμός 1 και 3.

    Τα πρώτα 4 ανήκουν στο παρελθόν. Ώρα να αλλάξει δραστικά η κατάσταση όσον αφορά το 5ο και 6ο λάθος. Ελπίζω τα συμπεράσματα του άρθρου για το 6ο λάθος να μην γίνουν πραγματικότητα. Ακόμα υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @κλειδάριθμος: Τι προτείνεις;
    Και να σου πω και κάτι; Τα κόμματα τα αποτελούμε εμείς όλοι. Όσο δεν αλλάζουμε εμείς, τα κόμματα θα παραμένουν έτσι. Εμείς έχουμε χρεωκοπημένες και παράλογες αντιλήψεις και γι' αυτό η πολιτικές μας ηγεσίες ενεργούν έτσι. Οι ευθύνες δεν είναι μόνο εκεί. Το μόνο εύκολο είναι να βγάζει ο καθένας την ουρά του απ' έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επρόλαβεν με η Rose … Μα εν νεν γα 7 λάθη που μιλούσε ο άρθρο του “Πολίτη”; Μάλλον εν επροσέξετε ότι εν χωσμένο μέσ’ το 6ο λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :) Έσιετε δίκαιο. Το 6 τζαι το 7 πιντώννουνται όμως. Το 7 εν η συνέπεια του 6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @trikozas
    file trikozas...eimai tis filosofias oti an thes na ala3eis ton kosmo ala3e prota ton eafto sou...oti perna pou to sheri mou to kano...oson afora ta komata pistevo oti an oi polites tous girisoun tin plati anagkastika tha prepei na kanoun kati gia na tous kerdisoun,den einai;
    sigoura kathe laos exei tous politikous pou tou a3izoun.akribos an kanena koma den mporei na mas dosei lisis sta kathimerina mas problimata kai anages tote den a3izei tin psifo mas...
    apo tin stigmi pou oti kai na poun i kanoun 3eroun oti o kosmos tha psifisi den beltiononte i mipos beltiononte gia sena;

    kinos den thelume politikous boskous alla politikous igetes kati pou den diathetoume...esi ti les na kanoume;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ πάνω κάτω με αρκετά απ’ όσα αναφέρονται στο κείμενο.

    Έχω όμως κάποιες ενστάσεις ή αν θέλετε κάποια διαφορετική οπτική στα πιο κάτω σημεία:

    Λάθος 3ο

    Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
    Θεωρώ ότι δεν ήταν λάθος το αίτημα για αναβολή των δημοψηφισμάτων.
    Σας καλώ να θυμηθείτε το κλίμα που δημιουργήθηκε και ήταν κάθετα αρνητικό έναντι του σχεδίου.
    Πιστεύω ακόμα ότι και αν το ΑΚΕΛ έλεγε Ναι, το αποτέλεσμα θα ήταν περίπου το ίδιο.
    Στο δημοψήφισμα αποδείχτηκε ότι ο κόσμος δεν ακολούθησε τα κόμματα του αλλά ψήφισε με βάση το κλίμα που δημιουργήθηκε.


    Λάθος 5ο

    Πιστεύω ότι αυτό το θέμα τοποθετείται μονόπλευρα.
    Ούτε το ΑΚΕΛ ούτε ο ΔΗΣΥ επιθυμούσαν την όποιας μορφής συνεργασίας. Θα θυμίσω και πάλι ότι με πρωτοβουλία του Α. Κυπριανού έγινε συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη στα γραφεία του ΔΗΣΥ.
    Και οι δύο (όχι ο ένας εκ των δύο) στις δηλώσεις τους είπαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία διότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία σε όλους τους τομείς.
    Διαφωνώ ότι ίσχυε η θέση ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ΔΗΣΥ. Και οι δύο πλευρές είχαν παρόμοια θέση απέναντι στο άλλο κόμμα ενώ ο ΔΗΣΥ είχε δώσει τη γνωστή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.
    Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι επιθέσεις με επικεφαλής τον Α. Νεοφύτου και τον Λ. Χριστοφόρου. Στη συνέχεια περάσαμε και στις επικρίσεις σε σχέση με το κυπριακό.
    Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνούμε στις αναλύσεις μας.

    Επαναλαμβάνω ότι και τα δύο κόμματα δεν ευνοούν οποιασδήποτε μορφή συνεργασίας και αυτό φαίνεται περισσότερο όσο περνά ο καιρός.


    Αυτά προς το παρόν, έχω κάποιες ενστάσεις για το 7ο αλλά λόγω χρόνου δεν μπορώ να επεκταθώ. Ίσως επανέλθω μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @κλειδάριθμος
    διαθέτουμε πολιτικούς βοσκούς επειδή η μεγάλη μας πλειοψηφία αφηνόμαστε στην άγνοια ή στην ημιμάθεια του καναπέ μας και ψηφίζουμε, αυτό που ψηφίζαμε πάντα. Λατρεύουμε επίσης σας κοινωνία τα συνθήματα.. Αλλά ευτυχώς η δημοκρατία μας - αν και είναι σε νηπιακό στάδιο - μας επιτρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε πάρα πολλά πέραν της ψήφου. Βλέπω μη κυβερνητικές οργανώσεις να δημιουργούνται, βλέπω πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται, βλέπω να δημιουργούνται φορουμ σκέψης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @μιχάλης

    το αίτημα για αναβολή ήταν σωστό. Δεν θα διαφωνήσω γιατί γνωρίζουμε και οι δύο ότι ελάχιστοι γνώριζαν τι προνοεί το σχέδιο Ανάν, πόσο μάλλον ο απλός πολίτης που κλήθηκε να ψηφίσει. Όμως διαφωνώ κάθετα με την τοποθέτησή σου ότι μια τυχόν στήριξη του ΝΑΙ από το ΑΚΕΛ δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκρυσμα. Ο κόσμος του ΑΚΕΛ όπως και ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνώριζε. Και σε μια τέτοια συγκυρία η άποψη του κόμματος παίζει δυστυχώς καθοριστικό ρόλο. Σαφέστατα και θα επηρέαζε η απόφαση του Ακελ αν ήταν διαφορετική. Δεν ισχυρίζομαι ότι περνούσε το ΝΑΙ, όμως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Η στάση του ΑΚΕΛ θυμίζει ακριβώς το πλύσιμο των χεριών του Πόντιου Πιλάτου πριν από το έγκλημα. Όλοι θέλαμε ενημέρωση, όλοι θέλαμε δυο μήνες για να μάθουμε τι ψηφίζουμε, όμως υπό τις περιστάσεις όπως στήθηκε το σκηνικό (ένταξη στην ΕΕ την 1η Μαϊου), δυστυχώς δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Λάθη που κάναμε πιο πριν, αν θέλεις, όμως στην ιστορική συγκυρία του Απρίλη του 2004 το ΑΚΕΛ έκρινε λανθασμένα.

    Όσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας, ποτέ δεν αντιλήφθηκα προσωπικά να μπήκε σε σοβαρά πλαίσια. Και χάριν συζήτησης δεν θα διαφωνήσω στο ότι ούτε ο ΔΗΣΥ έχει ειλικρινείς βλέψεις για συνεργασία. Όμως μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε ότι πρώτιστη μέριμνα του Προέδρου είναι η διατήρηση της συγκυβέρνησης με ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εμποδίσει μια μελλοντική συνεργασία ΔΗΣΥ με οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους. Επίσης, η στάση του Προέδρου σε κανένα σημείο δεν έδειξε ότι χρησιμοποιεί την έμπρακτη στήριξη από τον ΔΗΣΥ, ούτε έδειξε να λαμβάνει σε κανένα σημείο υπόψη τις εισηγήσεις του. Σίγουρα αυτό είναι η πολιτική (δυστυχώς) όμως ο Χριστόφιας εκλέγηκε με σύνθημά του τη λύση και ως τέτοιος θέλουμε να τον δούμε να συμπεριφέρεται. Η βλέψη του 2013 είναι για καιροσκόπους και πολιτικάντηδες και όχι για σωστούς πολιτικούς. Πρόσφατα τον άκουσα να δηλώσει αυτό που δηλώνει εδώ και καιρό ο Αναστασιάδης ότι αυτή την περίοδο δεν τίθεται θέμα ιδεολογιών διότι προέχει ο τόπος. Για το καλόν του τόπου λοιπόν κάντε το πράξη..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μ' άρεσε ο σχολιασμός σας!
    Με ενδιαφέρει να μάθω για το πιο κάτω τι λέτε;(ειχε δημοσιευθεί περασμένη κυριακή)
    Ξένια

    Ας αλλάξουμε επιτέλους ρότα*

    Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας αναλάμβανε την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2008, η διεθνής κοινότητα χαιρέτιζε με ανακούφιση αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία. Η μισαλλοδοξία, η περιρρέουσα και η διχόνοια έδειχναν να περνούν στο παρελθόν και πάνω από το νησί (και στις δύο πλευρές) έπνεε ένας άνεμος ελπίδας. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε για την πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων οι οποίοι μέχρι και εκείνη τη στιγμή, θεωρούσαν ότι με σοβαρότητα και κυρίως με τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων θα μπορούσαμε να ελπίζουμε για μια λύση η οποία θα μπορούσε, να ήταν ακόμη και βελτιωμένη σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν.
    Δύο χρόνια μετά, και μετά από σειρά λαθών, παραλείψεων και ως απόρροια της εντελώς λανθασμένης πορείας απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρνησης της βοήθειας του ΟΗΕ, βρισκόμαστε ίσως στην πιο δεινή κατάσταση από ποτέ προηγουμένως. Όχι γιατί αυτή τη στιγμή ασκούνται έντονες πιέσεις στην πλευρά μας για οτιδήποτε. Αλλά επειδή πλέον, έχουμε περάσει στη φάση που δεν ασχολείται κανένας μαζί μας. Το πιο τραγικό βεβαίως, αν και καθόλου αδικαιολόγητο, είναι που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον, κάθε ελπίδα, κάθε διάθεση ενασχόλησης με αυτό που ονομάζεται κυπριακό. Το τρίτο εξίσου τραγικό είναι που ο Δημήτρης Χριστόφιας δείχνει να μην το κατανοεί ή προσποιείται ότι δεν το κατανοεί και ετοιμάζει τις συνεργασίες του για το 2013.
    Δεν είμαι βέβαιη κατά πόσο η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται στο έπακρο την εκτίμηση/διαπίστωση ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναζητεί λύση «με το στανιό». Έχει κερδίσει κατά κράτος στη μάχη της διπλωματίας και των εντυπώσεων. Ευσεβοποθισμοί του τύπου «αναμένεται κίνηση από την Τουρκία» τους θεωρώ τουλάχιστο γελοίους και εκτός πολιτικής πραγματικότητας. Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη σήμερα να προβεί στην ελάχιστη υποχώρηση. Ο Ερντογάν μας λέει στα μούτρα «εμείς θέλουμε λύση, το αποδείξαμε, ψηφίσαμε ναι, θεωρούμε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και κατ’ ακρίβεια δεν έχουμε πρόβλημα να μετακινήσουμε και τα στρατεύματα από την Κύπρο μόλις συμφωνηθεί λύση ή και ενωρίτερα εάν απαιτείται». Ο Ερντογάν κερδίζει συνεχώς, λόγω του ότι ποτέ δε μπορέσαμε να τον διαψεύσουμε από το 2003 μέχρι και σήμερα! Και για να γίνω πιο προκλητική, υποθέτω ότι κι αν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα η διαίρεση και πάλι θα διαιωνίζεται, θα βρούμε εμείς πρώτοι τον τρόπο για να τη διαιωνίσουμε. Γιατί ορισμένοι προτιμούν να ζούμε πλάι πλάι με τους «βαρβάρους» παρά μαζί με τους «άλλους».
    Μπορεί βεβαίως το ΑΚΕΛ να έχει μια ολόκληρη ιστορία φιλίας και συνεργασίας με τους τουρκοκύπριους που να ανατρέπει μερικώς το πιο πάνω, άλλα, το ΑΚΕΛ δε θα μπορέσει ποτέ να αποβάλει από τους δικούς του «άλλους», τους αμερικάνους, τους άγγλους, τους ιμπεριαλιστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ κλπ. Όλα αυτά μαζί με το σύνθημα μπαρούφα που κληρονομήσαμε από τους Τάσσο και Λιλλίκα «όχι στην επιδιαιτησία, όχι σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Είναι αστείος ο ισχυρισμός βεβαίως ότι το κυπριακό θα μπορούσε ποτέ να παρουσιάσει πρόοδο μέσα σε δύο σαββατοκύριακα εντατικών διαβουλεύσεων. Το κυπριακό θα μπορούσε όμως να είχε λυθεί από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι και σήμερα, εάν πρώτοι εμείς ζητούσαμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Δυστυχώς, ο Λιλλήκας δεν υπάρχει πλέον πολιτικά, όμως οι ιδέες του ζουν, βασιλεύουν και κατατρώγουν το κυπριακό. Επειδή εμπέδωσε πως χρονοδιαγράμματα ίσο ασφυξία και πίεση, ενώ, τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να αποτελούν πηγή οξυγόνου στη διαδικασία λύσης του κυπριακού. Γι αυτό κι εγώ λέω ας σταματήσουμε να αναμασούμε συνθήματα, ας σκεφτούμε με λογική και ας αλλάξουμε επιτέλους ρότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς Ξένια οι διαπιστώσεις του άρθρου που παρέθεσες με βρίσκουν σύμφωνο στα πλείστα σημεία. Ιδίως για το γεγονός ότι η στρατηγική Ερντογάν έχει κερδίσει κατά κράτος, για το γεγονός της δαιμονοποίησης της επιδιαιτησίας και των χρονοδιαγραμμάτων από την πλευρά μας, για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τον κόσμο. Δυστυχώς συμφωνώ και στην ανησυχία ότι ίσως η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το θέμα δεν είναι πως τα πράγματα δεν αλλάζουν αλλά ότι αλλάζουν πλέον με γοργούς ρυθμούς προς το χειρότερο. Από την άλλη, έφαγαν 2-3 καρπαζιές τώρα τελευταία μια με τον Χατζηκωστη, μια με τον Τάσσο, μια με τις προσφυγές, που ίσως να αρχίσει να ξυπνά ο κόσμος.....ίσως.....

    Η πολιτική ηγεσία όμως θα ξυπνήσει κι αυτή ή θα τους αποκοιμήσει κ πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή